Webbplats under konstruktion

Först och främst, varmt välkomna! Kul att ni har hittat till vår webbplats. Vi, regionförvaltningsverkets tillgänglighetsteam, har precis publicerat denna sajt och är otroligt stolta över den. Webbplatsen är fortfarande under konstruktion, men vi valde att publicera den nu då efterfrågan är så stor

På våra utbildningar har vi ofta sagt att detta med digital tillgänglighet är en process och inte ett projekt. Detsamma gäller för vår webbplats. Vi har nu tagit första steget och publicerat en sajt som är i ständig förändring.

Tidsoptimism

När vi blickar bakåt i tiden och läser vår handlingsplan, som vi tog fram då vi inledde arbetet i augusti förra året, var vi ganska optimistiska. Vi tänkte publicera sajten i januari. Riktigt så blev det inte, men bakom kulisserna har vi jobbat hårt för att få webbplatsen publicerad.

Så hur har processen sett ut? Vi påbörjade en upphandling som vi sedan fick göra om. Vi kommer att blogga om upphandlingen i en separat bloggtext, eftersom vi vet att många av er funderar på hur man upphandlar tillgängliga digitala tjänster. Under de gångna månaderna har vi också planerat innehåll, text och visuellt, tänkt på webbplatsen funktioner, beställt en tillgänglighetsinventering samt suttit på möten med webbutvecklare.

Många av de frågor som ni har ställt oss har ni kanske inte fått ett personligt svar på. Men ni kan känna er trygga med att ingen fråga blir obesvarad. De frågor ni ställer oss fungerar som underlag för de texter som vi publicerar på sidan. I början av året fick vi till exempel flera frågor om videor och svaren hittar ni i den här texten som handlar om tillgänglig webbvideo.

Hur går vi vidare?

Idag publicerar vi sidan och kommer att lägga upp nytt innehåll vartefter. Förutom innehåll som berör lag och regelverk vill vi också erbjuda innehåll som hjälper er som jobbar med digitala tjänster att göra dem tillgängliga. Vi vill också visa exempel och publicera innehåll i olika format. Fastän sidan just nu är textbaserad så har vi planer på att inom kort ha mer bild- och videoinnehåll på sajten.

Webbplatsbesökare har rätt att få bra service i de digitala tjänsterna, därför vill vi också informera kunderna om deras rättigheter.

Vi vill hjälpa er, men vi hoppas att ni också hjälper oss. Fortsätt att ställa frågor så att vi kan utveckla vår digitala tjänst så att den motsvarar era behov. Genom att jobba för de digitala tjänsternas tillgänglighet tillsammans är vi alla med och gör vårt samhälle mer jämlikt. Resan har börjat, häng med!